Οι μήνες και τα Ολόγεμα Φεγγάρια τους στο 2020 – 2021*

Μεταξύ μύθου και επιστημονικής αλήθειας ~ οι επιρροές της Σελήνης μέσα στον Ετήσιο Ηλιακό Κύκλο:
Τα Φεγγάρια η Σελήνη και η Πανσέληνος, συνδέονται άμεσα με μύθους – θρύλους και λαϊκές παραδόσεις.. ωστόσο κάπου υπάρχει επιστημονική αλήθεια !! 
Αγαπημένοι μου αναγνώστες φίλοι και φίλες μου. Δείτε παρακάτω τις ονομασίες αλλά και τις ερμηνείες που δίνουμε στα 12 ή και 13 ολόγεμα Φεγγάρια μέσα στην διάρκεια του ενός έτους, όπως και τους λόγους που κάθε μήνα επηρεαζόμαστε απ’ την Πανσέληνο του διαφορετικά. 
Προέχει όμως να λάβετε υπόψη σας τα ακόλουθα: 
      Η Αστρονομία είναι επιστήμη που στηρίζεται στους συμπαντικούς φυσικούς κανόνες, η οποία θεμελιώθηκε απ’ τους αρχαίους προγόνους μας, όταν αντιλήφθηκαν πως η θέση των Ολύμπιων θεών δεν ήταν κάπου επί της Γής, αλλά στους Ουρανούς. Απέδειξαν πως πρόκειται για Ουράνια Σώματα που λειτουργούν ως ρυθμιστές του Σύμπαντος. Επομένως, είναι φυσικό να δίνονται ερμηνείες στα Πλανητικά δρώμενα που φωτογραφίζουν την Ελληνική Μυθολογία. 
Συνεπώς, η Ελληνική Μυθολογία δεν είναι απλά και μόνο η ιστορία του λαού μας, αλλά είναι ο κορμός των Κοσμοθεωριών και ειδικότερα της Αστρονομίας. Και ασφαλώς δεν είναι τυχαίο που η  Διεθνής Αστρονομική Ένωση (UAI), η οποία είναι η αρμόδια αρχή για την ονοματοδοσία των ουράνιων σωμάτων, υιοθέτησε της αρχαιοελληνικές ονομασίες και τους συμπαντικούς χαρακτηρισμούς.

«Διαβάστε περισσότερα«…
* * Μύθοι και Πραγματικότητα:

    Σύμφωνα λοιπόν με την Ελληνική Μυθολογία, τα φεγγάρια ήταν δώδεκα, ένα για κάθε μήνα. Αλλά μετέπειτα οι θεοί αποφάσισαν να χαρίσουν στους ανθρώπους ακόμη ένα φεγγάρι, και μάλιστα το δέκατο τρίτο ήταν προσφορά σ’ αυτούς που ζούνε μόνοι και μετρούν τους ανεκπλήρωτους έρωτες τους. Και πράγματι, αρκετές χρονιές παρατηρούμε ότι έχουμε στο σύνολο 13 ολόγεμα φεγγάρια μέσα στον ίδιο χρόνο.
ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ: Στο 2020 θα έχουμε δύο Ολόγεμα Φεγγάρια στο Οκτώβριο (2 & 31 του μηνός), συνεπώς 13 Πανσελήνους στο σύνολο.
       Το όνομα της Σελήνης, ετυμολογείται από το Σέλας (δηλαδή φώς). Για τους παραδοσιακούς λαούς, η αόρατη όψη της Σελήνης αντιπροσώπευε την σκοτεινή πλευρά της φύσης. Εκείνη που ελέγχει τις παλίρροιες, τις πλημμύρες, τις βροχές, το υδάτινο στοιχείο γενικότερα. Ενώ η φωτεινή πλευρά της κατά την Πανσέληνο, συμβολίζει την ολότητα, την ολοκλήρωση, την ισχύ και την πνευματική δύναμη, όπως και την διάρκεια των εποχών.
Οι πρόγονοι μας βάφτισαν Εκάτη την Σελήνη. Σύμφωνα με την μυθολογία, ήταν θεότητα με δύο ή και τρία πρόσωπα, την οποία λάτρευαν αλλά και την έτρεμαν. Κάποιοι πίστευαν ότι είναι κόρη του Δία και της Δήμητρας, και άλλοι την ταύτιζαν με την θεά Άρτεμη που ερωτεύτηκε τον Περσέα και άθελα της τον σκότωσε, και έκτοτε τον ανέβασε στον ουρανό. Έτσι έχουμε τον Αστερισμό του Περσέα, απ’ όπου κάθε χρόνο έρχεται η Βροχή των Αστεριών που ονομάζονται Περσείδες.
Επίσης, από αρχαιοτάτων χρόνων είναι γνωστές οι μάγισσες της Θεσσαλίας που δρούν νύχτες με Πανσέληνο, και επιπλέον σε πολλές περιοχές (ειδικά νησιωτικές), πίστευαν στις νεράιδες και τα ξωτικά, τα οποία πλημμυρίζουν τα δάση με την Πανσέληνο.. και φεύγουν λίγο προτού ξημερώσει.
Τα Φεγγάρια, η Σελήνη και η Πανσέληνος λοιπόν, καταλαμβάνουν σημαντική θέση στους θρύλους στις παραδόσεις και στις δοξασίες του εκάστοτε λαού και πολιτισμού. Μέσα σε αυτές υπάρχει μία ευρέως διαδεδομένη αντίληψη στην Ευρωπαϊκή λαογραφία και σε πολλές παραλλαγές, όπου ο άνθρωπος με την Πανσέληνο μεταμορφώνεται σε λύκο. Η πίστη στους λυκάνθρωπους αναπτύχθηκε παράλληλα με την πίστη στις μάγισσες, κατά την εποχή του Μεσαίωνα.Συνεπώς, ακόμη και σε νεότερες εποχές, έχουν δημιουργηθεί άπειροι θρύλοι και μύθοι.
Ο Σεληνιασμός:
Η επίδραση της Σελήνης στον άνθρωπο και στην συμπεριφορά του, είναι κάτι που ακούγεται συχνά. Μάλιστα, είναι τόσο ισχυρή η διάδοση της άποψης πως όταν έχει Πανσέληνο κάτι ασυνήθιστο συμβαίνει, που έχει περάσει με διάφορους τρόπους ακόμη και στην καθομιλουμένη. Όπως δηλαδή η έκφραση «σεληνιάζομαι» !!
Και πράγματι:Έχουμε το λεγόμενο Φαινόμενο του Σεληνιασμού, όπου άτομα «σεληνομανείς» υπνοβατούν με κάθε Πανσέληνο, ή άτομα που ανοίγουν παλιές πληγές τους και ματώνουν εντονότερα κ.λ.π. Επίσης αρκετοί βοτανολόγοι πιστεύουν ότι τα θεραπευτικά βότανα που μαζεύονται κατά την ημέρα  που αναμένεται η Πανσέληνος του Απριλίου, έχουν αυξημένες θεραπευτικές ιδιότητες. Όπως επίσης, όταν τα δέντρα κλαδεύονται την ημέρα που αναμένεται η Πανσέληνος του Μαρτίου, το πιθανότερο είναι να ξεραθούν. 
~ Η επιστημονική άποψη για την Πανσέληνο:
     Σύμφωνα με την Αστρονομία, όταν η Σελήνη φτάνει στο μισό της περιστροφής της γύρω από την Γή και δείχνει την πλευρά της που φωτίζεται από τον Ήλιο, τότε φαντάζει στον ουρανό σαν ολοστρόγγυλος φωτεινός δίσκος, η λεγόμενη Πανσέληνος δηλαδή.«Υπερπανσέληνο» έχουμε όταν βρίσκεται στην κοντινότερη απόσταση από την Γή. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Αστρονομίας και Αστροφυσικής, εξηγούν την μεγάλη και σημαντική επίδραση της Σελήνης στον πλανήτη Γή, που εν’ ολίγοις φτάνουμε στο εξής συμπέρασμα:
Το βέβαιο είναι ότι η Σελήνη έλκει την Γή, όπως βέβαια και αντιστρόφως, η Γή την Σελήνη ακόμη περισσότερο. Το αποτέλεσμα αυτής της αμοιβαίας έλξης (ως παράδειγμα) είναι οι παλίρροιες, φαινόμενο που παρατηρείται κάθε έξι ώρες, είτε η Σελήνη βρίσκεται από την μία πλευρά του Πλανήτη μας είτε από την άλλη. Συνεπώς, η Σελήνη επηρεάζει το υδάτινο στοιχείο. Και καθώς ο άνθρωπος φέρει τα στοιχεία της φύσης, και μάλιστα κατά περίπου 70% – 80% αποτελείται από νερό.. συνεπώς, έχουμε μια εμπεριστατωμένη επιστημονική εξήγηση.
Έχουν γίνει πολλές έρευνες για τη συσχέτιση του Σεληνιακού Κύκλου (σεληνιακού έτους) με την ζωή του ανθρώπου. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο χρονικό διάστημα 2000 – 2003 με επικεφαλή τον Dr. Christian Cajochen στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου της Βασιλείας, και δημοσιεύθηκε στο Current Biology, αναφέρεται στην έρευνα σε συνθήκες εργαστηρίου. Συγκεκριμένα, πήραν μέρος 33 εθελοντές μακριά από το φως της ημέρας και της Σελήνης, και το αποτέλεσμα αποδεικνύει ότι: Η κανονική λειτουργία του εγκεφάλου διαταράσσεται προκαλώντας ασυνήθιστη συμπεριφορά, όπως, στην αντίληψη –  στα αισθήματα – δημιουργεί σπασμούς ή συσπάσεις μυών, αλλά και απώλεια συνείδησης ως και λιποθυμία κ.ά.
      Οπότε καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι, όταν η Σελήνη εισέρχεται σε μια νέα φάση επηρεάζει το μαγνητικό πεδίο της Γής. Και καθώς επηρεάζει το υγρό στοιχείο, κατ’ επέκταση επηρεάζει τα ζώα, τα φυτά κ.λ.π… συνεπώς, και τον ψυχικό, συναισθηματικό κόσμο των ανθρώπων.
Βέβαια μέχρι και σήμερα η θεωρία των μυστικιστικών δυνάμεων της Πανσελήνου θεωρείται μύθος από αρκετούς επιστήμονες. Ως έναν βαθμό δεν έχουν άδικό. Πολλοί ψυχίατροι υποστηρίζουν πως όλα τα «ακραία» συμβαίνουν γιατί περιμένουμε να συμβούν – προκαλούμε να συμβούν. Δηλαδή, είναι μια πλασματική συσχέτιση της συμπεριφοράς μας με την Σελήνη, που με απλά λόγια σημαίνει ότι ο εγκέφαλος μας έχει την τάση να ανακαλεί πιο εύκολα τα περίεργα – μυστηριώδη γεγονότα, παρά ό,τι θεωρεί φυσιολογικό.Ωστόσο, η παραπάνω εξήγηση δεν είναι τόσο ικανοποιητική ώστε να ακυρώσει όλα τα υπόλοιπα.
     Μετά όλα τα παραπάνω, διαπιστώνουμε πως οι απόψεις κυμαίνονται μεταξύ μύθου και επιστημονικής αλήθειας.Ωστόσο, θα πρέπει να “ξεκαθαρίσουμε” ότι δεν υπάρχει τίποτα Μετα-φυσικό. Τίποτα που δεν ανήκει στην φύση – είναι εκτός της φύσης. Υπάρχει ασφαλώς όμως το Υπερ-φυσικό, πιο ισχυρό και πιο σύνθετο από αυτό που ονομάζουμε συνηθισμένο ή φυσιολογικό.

* * Σε κάθε Πανσέληνο δίνουμε διαφορετικό χαρακτηρισμό – ονομασία:
       Στην κάθε Πανσέληνο μέσα στον Ετήσιο Ηλιακό Κύκλο δίνουμε διαφορετική ονομασία, και την ερμηνεύουμε ανάλογα με  τους χαρακτήρες των Αστερισμών στους οποίους λαμβάνει χώρα – την εποχή και τον μήνα που την εκπροσωπεί – όπως και με την θέση κυρίαρχων ουράνιων σωμάτων. Κυρίως του Ηλίου.
ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ:Από τα παμπάλαια χρόνια ακόμη, οι άνθρωποι είχαν το Φεγγάρι ως το φυσικό στοιχείο για την μέτρηση του χρόνου. Κάθε Πανσέληνος μετρούσε για ένα μήνα, και έτσι για πολλούς αιώνες, είχαμε το Σεληνιακό Έτος.Βέβαια, όλοι οι μήνες δεν είχαν τις ίδιες ημέρες, και στο σύνολο τους συνήθως, οι μήνες ήταν περισσότεροι σε σχέση με το δωδεκάμηνο του Ηλιακού Κύκλου. Αργότερα όμως προσαρμόστηκαν όλα τα ημερολόγια σύμφωνα με τον Ετήσιο Ηλιακό Κύκλο, ο οποίος αρχίζει με την Εαρινή Ισημερία.Ο Ήλιος μένει στον κάθε Ζωδιακό Αστερισμό έναν ολόκληρο μήνα, επομένως, άσχετα με την ημερομηνία των γενεθλίων μας που σύμφωνα με αυτή υπολογίζουμε σε ποιο Ζώδιο ανήκουμε στις μέρες μας, ο κάθε Ζωδιακός Αστερισμός εκπροσωπεί έναν ολόκληρο μήνα. Αυτό σημαίνει ως παράδειγμα ότι:α) Τον Απρίλιο που ο Ήλιος είναι στον Κριό, όσοι γεννήθηκαν στον Απρίλιο, ανήκουν στον Αστερισμό του Κριού.β) Επηρεαζόμαστε όλοι μας απ’ τα χαρακτηριστικά του Κριού (λίγο – πολύ), καθώς κυριαρχούν μέσα στον δικό του μήνα. Περισσότερο όμως επηρεάζονται τα Ζώδια του τελευταίου δεκαημέρου. Όπως δηλαδή, έως 1η Απριλίου οι Κριού του Μαρτίου επηρεάζονται απ’ τους Ιχθείς – έως 1η Μαΐου οι Ταύροι του Απριλίου απ’ τον Κριό .. και πάει λέγοντας. 

~ ~ Ο Μάρτιος: 
Είναι ο τελευταίος μήνας του Ετήσιου Ηλιακού Κύκλου.Συνήθως μας επιφυλάσσει μία Υπερπανσέληνο !!
ΠΡΟΣΟΧΗ: Η Πανσέληνος του Μαρτίου εφόσον λάβει χώρα πριν την Εαρινή Ισημερία (21 του μηνός), χαρακτηρίζεται ως «Μεταφυσική» ή «Ονειροπόλα»:
Σηματοδοτεί την εποχή που κάτι τελειώνει – καλούμαστε κάτι να αφήσουμε πίσω μας διότι έχει κάνει πλέον τον κύκλο του. Κάποιες φορές αυτό πληγώνει – απογοητεύει, καθώς η συνήθεια είναι απ’ τα δυνατότερα συναισθήματα.
Ωστόσο, ο Μάρτιος εκπροσωπείται απ’ τους ονειροπόλους Ιχθείς, που με έναν δικό τους μαγικό τρόπο εξανεμίζουν την πίκρα της νοσταλγίας, καθώς είναι στην φύση τους να μην σταματούν να πλάθουν νέα όνειρα για το μέλλον τους.Παράλληλα ο Ποσειδώνας (ο Κυβερνήτης τους), μας ανοίγει τις πύλες στην «Χώρα του Ονείρου», όπου ή θα χαθούμε μέσα στην μαγεία του, ή που θα αντιληφθούμε πως τα όνειρα (τα θαύματα) γίνονται αληθινά μόνο όταν πιστεύουμε σε αυτά. 
* Α Εξάμηνο ~ μετά την Εαρινή Ισημερία

~ ~ «Η Ματωμένη Πανσέληνος»:
Η πρώτη Πανσέληνος μετά την Εαρινή Ισημερία (22 – 23 Μαρτίου), σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη της Άνοιξης.

Σε κάθε περίπτωση ονομάζεται «Ματωμένη Πανσέληνος», και κάθε χρόνο δημοσιεύω σχετικό ιστορικό αφιέρωμα. Αξίζει τον χρόνο σας: Ανοίξτε τον παρακάτω σύνδεσμο: https://psychologyastrology.blogspot.com/2018/03/blog-post_46.html
Χαρακτηρίζεται ως «Ματωμένη» διότι, όντως έχει ένα κοκκινωπό χρώμα, ωστόσο κυρίως διότι σύμφωνα με την ημερομηνία που λαμβάνει χώρα η συγκεκριμένη Πανσέληνος, αρχίζει η Εβδομάδα Των Παθών Του – η Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς πρόκειται για την κομβική νύχτα που κατά τον εορτασμό της Εαρινής Ισημερίας με Πανσέληνο, συνέλαβαν Τον Ιησού Χριστό που προσεύχονταν στον κήπο της Γεθσημανής.
Κατόπιν της εμφάνισης αυτής υπολογίζεται και ο εορτασμός Της Αναστάσεως – Κυριακή Του Πάσχα.

ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ:  Η πρώτη εποχή (το πρώτο εξάμηνο) αρχίζει με την Εαρινή Ισημερία έως την Φθινοπωρινή Ισημερία, και θεωρείται μία από τις σπουδαιότερες γιορτές, που συμβολίζει την αναγέννηση της φύσης – την έναρξη νέου κύκλου ζωής – νέων προσδοκιών. Μάλιστα και οι δύο Ισημερίες, είναι συνδεδεμένες με τον μύθο της Περσεφόνης.

Ωστόσο βλέπουμε ότι ο συμβολισμός δεν άλλαξε ούτε στα χρόνια Του Χριστού, καθώς επιλέχθηκε η συγκεκριμένη εποχή για να αποδειχθεί η Θεϊκή Υπόσταση Του με την Ανάσταση Του – την μετάβαση από τον θάνατο στην ζωή !!.

~ ~ Ο Απρίλιος: 
Είναι ο πρώτος μήνας του Ηλιακού Κύκλου, όπως κι άλλωστε σύμφωνα με τους κανόνες της φύσης. 
ΠΡΟΣΟΧΗ: Εφόσον έχει προηγηθεί η προαναφερόμενη Πανσέληνος, και μετά το Πάσχα έως τέλη Απριλίου λάβει χώρα μια επόμενη Πανσέληνος, τότε αυτή χαρακτηρίζεται ως «Λυτρωτική»:
Σηματοδοτεί την εποχή της Αναγέννησης – της μετάβασης από τον θάνατο στην ζωή. Κάποιες φορές αυτό βέβαια τρομάζει – δημιουργεί ανασφάλειες για το μέλλον, άλλοτε διότι αλλάζουν τα στάνταρ μας και οι συνήθειες μας, κι άλλοτε επειδή δεν γνωρίζουμε πώς να χειριστούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις ή συναισθήματα.Ωστόσο, ο Απρίλιος εκπροσωπείται απ’ τον επαναστάτη Κριό, που με έναν μοναδικό δικό του τρόπο απ’ την μια μέρα στην άλλη αφήνει πίσω του ολόκληρο το παρελθόν του, καθώς είναι στην φύση του να μην επιτρέπει σε τίποτα να φράξει τον δρόμο του προς την λύτρωση.. με όποιο τίμημα. Άλλωστε, έχει Κυβερνήτη του τον ανένδοτο – ασυμβίβαστο Άρη.

Έχω δημοσιεύσει αναλυτικό άρθρο μου σχετικά με την Εαρινή Ισημερία, με συμβουλές μου γι όλα τα Ζώδια έως την Φθινοπωρινή Ισημερία του 2020: Ανοίξτε τον σύνδεσμο: https://psychologyastrology.blogspot.com/2018/03/blog-post_21.html 

~ ~ Ο Μάϊος:
Η Πανσέληνος του Μαΐου, στον μήνα του Ταύρου, είναι ο μήνας όπου με την ευωδιά της η ανθισμένη φύση ξυπνάει τον Έρωτα.
Επομένως η Πανσέληνος του Μαΐου ονομάζεται συνήθως «Ερωτική»:  
Εδώ θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι Κυβερνήτης του Ταύρου είναι η θεά της ομορφιάς και του έρωτα, η Αφροδίτη.. και βεβαίως ευνοούνται οι συναισθηματικές εξελίξεις, ωστόσο τίποτα δεν μας χαρίζεται εάν δεν δείξουμε τον καλύτερο εαυτό μας.Επιπλέον, εάν μετά την προηγούμενη Πανσέληνο νιώθουμε ανακούφιση που επιτέλους κάτι κλείνει – τελειώνει – λυτρώνει, τότε, ξεπηδούν από μέσα μας ξεχασμένα όνειρα που κάναμε για μας – ιδέες που ποτέ δεν τολμήσαμε να υλοποιήσουμε, και μάλιστα, αντιμετωπίζουμε την κάθε δυσκολία με τόση άνεση και αισιοδοξία που εκπλήσσει ακόμη και εμάς τους ίδιους, αρκεί να μην μας παρασύρουν οι πεισματικές συμπεριφορές που διακρίνουν τους Ταύρους. 

Στο 2020 ωστόσο, ο ερωτικός πόθος θα έχει άλλο νόημα. Ο Έρωτας γίνεται περισσότερο εγκεφαλικός παρά σαρκικός, και αυτό δεν θα οφείλεται στις απαιτούμενες αποστάσεις που θα πρέπει να διατηρήσουμε, αλλά στην ανάγκη μας να νιώσουμε να πλημμυρίζει πρώτα τον νου το κάθε συναίσθημα. Η Αισθητήρια Μνήμη μας θα επαναφέρει στο προσκήνιο έντονα βιώματα. Οπότε, σε άλλες περιπτώσεις αυτό θα αναζωπυρώσει παγωμένες σχέσεις – σε άλλες θα παρθεί η απόφαση να τελειώνουν ανυπόφορες σχέσεις – και σε άλλες θα γεννηθούν νέες αλλά ουσιαστικές σχέσεις !!.

Σε κάθε περίπτωση ασφαλώς θέλουν ιδιαίτερη προσοχή οι εγωϊστικοί χειρισμοί και το υποκειμενικό πείσμα, καθότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι διανύουμε τον μήνα που θα έχει τα έντονα χαρακτηριστικά του Αστερισμού του Ταύρου (λατινικά Taurus). Επομένως εάν χρησιμοποιήσουμε την επιμονή και υπομονή του Ταύρου με δημιουργική πρόθεση, θα επιβεβαιωθεί η θεωρία «Ουδέν κακόν αμιγές καλού» !!.

~ ~ Ο Ιούνιος:
Η Πανσέληνος του Ιουνίου, εμφανίζεται στον Άξονα των Διδύμων με τον Τοξότη, και θέλει πάντα ιδιαίτερη προσοχή. 
Συνήθως την χαρακτηρίζουμε ως «η Πανσέληνος των δύο όψεων»:
Ο Αστερισμός που εκπροσωπεί τον Ιούνιο είναι των Διδύμων. 
Πρόκειται για εποχή που μας αποχαιρετά η Άνοιξη και αρχίζει Καλοκαίρι, και όπου ο Ερμής ο Κυβερνήτης των Διδύμων, μάς φέρνει νέες “πληροφορίες” για την υλοποίηση των επιθυμιών μας. Το θετικό είναι πως όποια δυσκολία κι αν αντιμετωπίσουμε, υιοθετούμε την τακτική των Διδύμων, «το καλό το παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι» !!Καθώς όμως ο Αστερισμός τους σχηματίζει Άξονα με τον Τοξότη, θέλει ιδιαίτερη προσοχή στον προγραμματισμό των στόχων μας, καθώς «ότι λάμπει δεν είναι πάντα χρυσός» !!
Ο Ιούνιος συμβολίζει τις δύο όψεις του νομίσματος. Ωστόσο, παρότι η αξία του νομίσματος δεν αλλάζει απ’ όποια πλευρά κι αν το δούμε, ο Αστερισμός των Διδύμων (Gemini στα Λατινικά), μάς ωθεί στο σκεπτικό να το εξετάζουμε κι απ’ τις δυό πλευρές για να βεβαιωθούμε για την γνησιότητα του όπως προαναφέρω. Επομένως ο Ιούνιος μας διδάσκει πως τα πάντα έχουν δύο όψεις όσο κι αν αυτές ανήκουν στο ίδιο νόμισμα, και το θετικό είναι ότι εμφανίζεται στο σταυροδρόμι μας αυτό που ονομάζουμε «μοίρα με τα δύο πρόσωπα», που μας δίνει την ευκαιρία να επιλέξουμε την σωστή κατεύθυνση.

Και τέλος μην ξεχνάμε ότι το έτος 2020 – 2021 είναι του «Όλα ή Τίποτα».. και βήμα – βήμα κάθε μήνα εμείς οι ίδιοι δημιουργούμε το αποτέλεσμα !! 

~ ~ Ο Ιούλιος:
Η Πανσέληνος του Ιουλίου,στον μήνα του Καρκίνου είναι πάντα υποστηρικτική προς εμάς, καθώς Κυβερνήτης του Καρκίνου είναι η Σελήνη. 
Άλλοτε χαρακτηρίζεται ως «Θεραπευτική» κι άλλοτε ως «Νοσταλγική»:

Στην πρώτη περίπτωση ευνοούμαστε να απαλλαχθούμε από αρρωστημένες καταστάσεις ώστε να μην μας γίνουν “καρκίνωμα”.. διότι όλοι κρύβουμε μέσα μας στοιχεία του αθεράπευτα ρομαντικού Καρκίνου, στα Λατινικά Cancer.

Βέβαια, και ο Ιούλιος χρειάζεται προσοχή, διότι δεν έχει ιδιαίτερα καλές σχέσεις με τα πρακτικά θέματα και την λογική. Σε κάθε περίπτωση επομένως, καλούμαστε να εστιάσουμε στο επόμενο βήμα, και ειδικότερα σε πρακτικά θέματα που χρήζουν λογικής.

 Στην δεύτερη περίπτωση, καθώς ο Καρκίνος ως Αστερισμός συμβολίζει το αρχείο της μνήμης μας, όπου έχουν καταγραφεί καταστάσεις τις οποίες θα θέλαμε να ξαναβιώσουμε, η Σελήνη μας αποφορτίζει απ’ το γλυκόπικρο συναίσθημα της νοσταλγίας. Οπότε χαρακτηρίζεται ως «Θεραπευτική» διότι μας βοηθάει αφενός να κλείσουμε πρόσφατες πληγές μας, αλλά και ως Νοσταλγική αφετέρου, γι’ αυτό και χρειάζεται προσοχή καθώς καλούμαστε να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις (προσωπικές αλλά και ως λαός), αφήνοντας πίσω μας παλιές συνήθειες δίχως συναισθηματισμούς.

Επομένως η συμβουλή μου είναι, «μην λυπάστε να πετάξετε απ’ το καλάθι σας ό,τι βλέπετε πως δεν τρώγεται πλέον» !!. 

~ ~ Ο Αύγουστος: 
Η Πανσέληνος του Αυγούστου χαρακτηρίζεται ως «Χρυσή» ή και «Προστατευτική» :
Αφενός διότι είναι ο μήνας του Λέοντος που Κυβερνήτης του είναι ο Ήλιος, και αφετέρου διότι είναι ο μήνας του εορτασμού Της προστατευτικής μητέρας όλων – Της Παναγίας.
Η Αύρα της συγκεκριμένης Σελήνης μας δίνει μια αίσθηση ασφάλειας. Ο Λέων ως Αστερισμός έχει τον ρόλο του βασιλιά που οφείλει να προστατεύσει τον λαό του, και ο δε Ήλιος μάς παρακινεί να τολμήσουμε να διεκδικήσουμε στην ζωή την μερίδα του λέοντος. Και έτσι όλοι μας μέσα στον Αύγουστο λίγο – πολύ, αναζητάμε το δικό μας κομμάτι από την πίτα της δικαίωσης. Ωστόσο είναι ο μήνας που καθώς πλησιάζει το τέλος της ξεγνοιασιάς του Καλοκαιριού, αντιλαμβανόμαστε τί θέλει να μας πεί ο μύθος, «ο τζίτζικας και το μυρμήγκι» !!   Επομένως πάντα συνιστώ προσοχή στους λεονταρισμούς, που σημαίνει >> πράξτε αυτό που πρέπει, δίχως πολλά λόγια και ανώφελους εντυπωσιασμούς !!.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ: Οι Περσείδες, και ο μύθος της Βροχής των Αστεριών !!

Πρόκειται για την διασημότερη βροχή αστέρων που ονομάζονται Περσείδες, επειδή το ακτινοβόλο σημείο τους προβάλλεται απ’ τον αστερισμό που ονομάζεται Περσέας. Φαίνεται δηλαδή σαν να έρχονται στην Γή από αυτήν την κατεύθυνση, και μάλιστα ανά λεπτό. 

Ονομάζονται και “Δάκρυα του Αγίου Λαυρέντιου” (χριστιανού μεγαλομάρτυρα), τα οποία όταν τα βλέπεις να πέφτουν, μπορείς να κάνεις μια ευχή και να πραγματοποιηθεί. Επομένως, για το εκπληκτικό αυτό φαινόμενο ασφαλώς υπάρχει και σχετικός μύθος. Ανοίξτε τον σύνδεσμο: https://psychologyastrology.blogspot.com/2016/08/blog-post_10.html* Β Εξάμηνο ~ μετά την Φθινοπωρινή Ισημερία

~ ~ Ο Σεπτέμβριος:
Η Πανσέληνος του Σεπτεμβρίου, μας προετοιμάζει για το δεύτερο εξάμηνο του Ετήσιου Ηλιακού Κύκλου μετά την Φθινοπωρινή Ισημερία. 
Άλλοτε χαρακτηρίζεται ως «της Υπομονής», που μας αποδεικνύει ότι η υπομονή ανταμείβεται.. και άλλοτε ως «της Νοικοκυροσύνης», που σημαίνει ότι, «μόνο με έρωτα δεν γεμίζει το στομάχι»:

Ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας της Παρθένου, η οποία αναπαριστά την Περσεφόνη της αρχαιοελληνικής μυθολογίας, η οποία επιστρέφει στον Άδη, και οπλίζεται με υπομονή έως την ερχόμενη Εαρινή Ισημερία που θα ανέβει και πάλι στον επάνω κόσμο. Ωστόσο, η υπομονή μας πάντα θα ανταμείβεται, και έτσι κατά την ίδια εποχή αρχίζει το δικαίωμα μας στην «δεύτερη ευκαιρία».

Με την χάση της Πανσελήνου του Σεπτεμβρίου, ο Ερμής, ο Κυβερνήτης της Παρθένου, μας υπενθυμίζει τους όποιους “λογαριασμούς” έχουμε να κλείσουμε, ή και να καλύψουμε. Έτσι εκτός των άλλων, αρχίζουμε να συλλογιζόμαστε για το πώς θα αυξήσουμε τα αποθέματα μας για την Χειμερινή περίοδο (τις λεγόμενες δύσκολες κρύες μέρες). Αλλά επειδή η Παρθένος συσχετίζεται και με την θεά Τύχη, εάν κάνουμε ορθούς υπολογισμούς, μάς δίνονται τυχερές ευκαιρίες για να αυξηθεί το «κομπόδεμα» μας.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ: Ως δεύτερη εποχή του χρόνου (μετά την Φθινοπωρινή Ισημερία), ονομάζουμε το δεύτερο εξάμηνο του Ετήσιου Ηλιακού Κύκλου έως την ερχόμενη Εαρινή Ισημερία, και είναι η περίοδος που μπορεί να θεωρηθεί «η εποχή της Λύτρωσης μέσω μιας Δεύτερης Ευκαιρίας».

Διαβάστε το αναλυτικό άρθρο μου σχετικά με την Φθινοπωρινή Ισημερία, με συμβουλές μου για όλα τα Ζώδια έως την ερχόμενη Εαρινή Ισημερία του 2021: Ανοίξτε τον σύνδεσμο: https://psychologyastrology.blogspot.com/2019/09/blog-post_21.html

Να θυμάστε: Για όλους μας έρχεται μια στιγμή που εκλιπαρούμε για μια επόμενη ευκαιρία. Αλλά αυτό που θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας, είναι πως τα πάντα στην ζωή έχουν τα «αφενός» και τα «αφετέρου». Πράγμα που σημαίνει πως για να μπορέσουμε να βάλουμε νέες βάσεις για μια νέα αρχή – ή μια σημαντική αλλαγή, θα πρέπει προηγουμένως κάτι να αφήσουμε πίσω μας. Και ασφαλώς σε κάθε περίπτωση, επιβάλλεται να αφήνουμε πίσω μας ό,τι απ’ την φθορά μάς Λυτρώνει.

Συμβουλή μου: «Εάν λοιπόν κάτι τρέφεται από ‘μας, δεν το αφήνουμε να χορτάσει. Απαλλασσόμαστε απ’ αυτό όσο το συντομότερο μπορούμε !!» 

~ ~ Ο Οκτώβριος:
Η Πανσέληνος του Οκτωβρίου.Καθώς λαμβάνει χώρα στον μήνα του Ζυγού, χαρακτηρίζεται ως «Σελήνη της Δίκης» ή «της Δικαίωσης».. που σημαίνει «αυτό που σπείραμε θα θερίσουμε»: 
Ο Ζυγός ως χωριστός Αστερισμός, ήταν γνωστός στους αρχαιοελληνικούς χρόνους ως το σύμβολο της Δικαιοσύνης.Σύμφωνα με την μυθολογία, η Θέμιδα απέκτησε μια κόρη με τον Δία, την Δίκη. Ο Δίας ανέθεσε στην θεά Δίκη να διοικεί τον Αστερισμό της Δικαιοσύνης, του οποίου το έμβλημα είναι η ζυγαριά. Ως Προστάτιδα και Κυβερνήτης του Αστερισμού, ορίστηκε η θεά Αφροδίτη.Ο μήνας του Ζυγού, ανέκαθεν θεωρείται ως η περίοδος που ερχόμαστε αντιμέτωποι είτε με την Συμπαντική Δικαιοσύνη, είτε με τους ανθρώπινους Νόμους. Και καθώς συσχετίζεται με την θεά Δίκη, η Πανσέληνος μάς ωθεί να δώσουμε βαρύτητα σε θέματα που οφείλουμε να τα χειριστούμε δίκαια. Γι’ αυτό άλλωστε, νιώθουμε να συγκρούεται η υποχρέωση με το δικαίωμα μας στο συναίσθημα.
Ωστόσο, η Πανσέληνος του Οκτωβρίου δικαιώνει όσους ταλαιπωρήθηκαν με ανεκπλήρωτους έρωτες. Και η δε Αφροδίτη, φροντίζει να ανταμειφθούμε για την όποια θυσία μας στην προσωπική μας ζωή.. αλλά κανείς δεν λαμβάνει τίποτα περισσότερο από αυτό που του αξίζει !!ΠΡΟΣΟΧΗ:

Στο 2020 θα έχουμε δύο Ολόγεμα Φεγγάρια μέσα στο Οκτώβριο (2 & 31 του μηνός), που στην περίπτωση αυτή το Φαινόμενο (η δεύτερη Πανσέληνος) ονομάζεται Blue Moon.. δηλαδή μπλέ φεγγάρι, όπως αναλύω στο τέλος του άρθρου μου παρακάτω. Ωστόσο σημειώστε ότι σε αυτήν την περίπτωση, η πρώτη Πανσέληνος όλους θα μας αναστατώσει, ενώ η δεύτερη σε όσους το αξίζουν θα τους δικαιώσει.

Ευνοούνται σε μεγάλο βαθμό πρώτα οι Ζυγοί και ύστερα οι Κριοί ~ έπειτα ακολουθούν τα υπόλοιπα Ζώδια. 

ΕΠΙΠΛΕΟΝ: Τα Πεφταστέρια του Οκτωβρίου, που ονομάζονται Ωριωνίδες !!

Ο Οκτώβριος (επαναλαμβάνω), είναι ένας από τους σημαντικότερους μήνες καθώς είναι ο μήνας της Δικαίωσης, και επειδή μας δίνει την δυνατότητα να γυρίσουμε σελίδα μετά την Φθινοπωρινή Ισημερία. Επιπλέον σύμφωνα με τον μύθο, το Φαινόμενο και αυτής της θεαματικής βροχής των αστεριών, ή αλλιώς τα πεφταστέρια που  συνήθως αποκορυφώνονται από 21 Οκτωβρίου έως και το ξημέρωμα στις 23 του μηνός .. οι νύχτες αυτές χαρίζουν σε όλους το δικαίωμα να το περιμένουν, «ότι δεν φέρνει ο χρόνος να το φέρει η ώρα μέσα σε μια νύχτα» !!.

 Πάντα δημοσιεύω σχετικό αφιέρωμα μου την ίδια εποχή: https://psychologyastrology.blogspot.gr/2017/10/blog-post_24.html

~ ~ Ο Νοέμβριος: 
Η Πανσέληνος του Νοεμβρίου, χαρακτηρίζεται ως «Σελήνη του Μυστηρίου» ή «της Ανατροπής»:  Είναι ο μήνας που εκπροσωπείται απ’ τον Σκορπιό, ο οποίος συμβολίζει τον παθιασμένο έρωτα – το μοιραίο – τον μυστικισμό – αλλά και την αυτοκαταστροφική επιμονή !! 
Κυβερνήτες του Σκορπιού είναι ο θερμόαιμος πολεμοχαρής Άρης, και ο Πλούτωνας ο κυρίαρχος του κάτω κόσμου, του Άδη. Είναι ο μήνας που θέλει ιδιαίτερη προσοχή στα πάθη.. καθώς γίνονται αιτία για τα μεγαλύτερα λάθη !!
Νιώθουμε να απλώνεται γύρω μας ένα μυστήριο. Χωρισμοί αλλά και επανασυνδέσεις είναι μέσα στο παιχνίδι. Το αποτέλεσμα δεν είναι ανατρέψιμο, και έτσι δεν έχουμε παρά να πορευτούμε με αυτό. Ωστόσο, πρόκειται για την εποχή όπου διδασκόμαστε από τις εμπειρίες μας, ώστε να μπορούμε να γίνουμε πιο σοφοί και πιο προνοητικοί στο μέλλον. Μαθαίνουμε να χειριζόμαστε τα θέματα μας με την στρατηγική του Σκορπιού, «ουδέν κακόν αμιγές καλού».

Η συμβουλή μου για τον Νοέμβριο είναι, «ζήστε τον έρωτα δίχως ανεπιθύμητους συμβιβασμούς λόγω φόβου ενός χωρισμού, διότι τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί ως δεδομένο. Πόσο μάλλον τα ανθρώπινα συναισθήματα, ούτε καν’ για τα δικά μας δεν μπορούμε να εγγυηθούμε για το μέλλον».

~ ~ Ο Δεκέμβριος:
Η Πανσέληνος του Δεκεμβρίου έχει πολλές ερμηνείες, και είναι πάντα Υπέρλαμπρη.
Την έχουμε συνδέσει με το Πνεύμα των Χριστουγέννων, οπότε συνήθως χαρακτηρίζεται ως «Λαμπερή» ή ως «της Αγάπης»:
Είναι ο μήνας του Τοξότη ο οποίος βρίσκεται σε συνεχόμενη αναζήτηση (και μας το μεταδίδει), λόγω το φιλελεύθερο πνεύμα που τον διακρίνει. Νιώθουμε γενικότερα μια αόριστη αναστάτωση με κάποια δόση αγωνίας. Κάποιοι μάλιστα νιώθουν θλίψη κατά την περίοδο που γεμίζει το Φεγγάρι, σαν να ξυπνάει το ανικανοποίητο μέσα τους. Γι’ αυτό και δεν χαίρονται τις μέρες των εορτών. Ωστόσο ο Αστερισμός του συμβάλει στην ενδυνάμωση της θέλησης για την επίτευξη των στόχων μας. Και μάλιστα ο Κυβερνήτης του ο Δίας, ευνοεί τους στόχους μας μεν, εφόσον όμως βρισκόμαστε στην ορθή απόσταση από αυτούς !!
Η συγκεκριμένη Πανσέληνος είναι όντως ιδιαίτερα λαμπερή, και μπορούμε να ερμηνεύσουμε την Αύρα της ως Ψυχοθεραπευτική εάν αφεθούμε στο χαρούμενο εορταστικό κλίμα, καθώς το Πνεύμα των Χριστουγέννων γεμίζει τις ψυχές μας με κατανόηση, συμπόνια και αγάπη !!. 

~ ~ Ο Ιανουάριος:
Η Πανσέληνος του Ιανουαρίου ονομάζεται «Wolf Moon»:
Η Πανσέληνος του Ιανουαρίου πήρε το όνομα «Φεγγάρι του Λύκου» απ΄τα ουρλιαχτά των λύκων, και μάλιστα έχω δημοσιεύσει αφιέρωμα μου στον συγκεκριμένο συγκινητικό μύθο. 
Σύμφωνα με το παγκόσμιο ημερολόγιο που ακολουθούμε, ως πρώτος μήνας του νέου έτους θεωρείται ο Ιανουάριος. Για το Βόρειο Ημισφαίριο χαρακτηρίζεται ως «η καρδιά του Χειμώνα» (ενώ είναι ο πρώτος μήνας του Χειμώνα σύμφωνα με τον Ηλιακό Κύκλο), όπου τα ουρλιαχτά των λύκων είναι πολύ εντονότερα αυτό το χρονικό διάστημα, από κάθε άλλη εποχή. 
Ειδικά την νύχτα με Πανσέληνο..λέγεται ότι οι λύκοι θρηνούν τον χαμένο τους έρωτα – το ταίρι τους !!Είναι ο μήνας του Αιγόκερου, επομένως επηρεαζόμαστε απ’ τον Αστερισμό του, καθώς όλοι μας κρύβουμε μέσα μας έναν μαχητή Αιγόκερω. Και όλοι μας έχουμε την φιλόδοξη πλευρά του, αλλά και όλοι μας χάνουμε κάποιες φορές το μέτρο στον αισθηματικό μας τομέα. Ωστόσο εάν κάνουμε μια ευχή την νύχτα κάτω απ’ την συγκεκριμένη Πανσέληνο, υπάρχει πιθανότητα να εισακουστεί – εκπληρωθεί !!.
Ο μύθος Wolf MoonΑνοίξτε τον παρακάτω σύνδεσμο και διαβάστε τον σχετικό συγκινητικό μύθο:https://psychologyastrology.blogspot.com/2019/01/wolf-moon-21-january-2019.html

~ ~  Ο Φεβρουάριος:
«Ψυχρή» χαρακτηρίζεται η Πανσέληνος του Φεβρουαρίου, το λεγόμενο «Cold Moon»: 
Είναι ο μήνας του Υδροχόου, του Αστερισμού που αντιπροσωπεύει τον βαρύτερο μήνα του Χειμώνα.
Παρότι λοιπόν θεωρείται ο μήνας των ερωτευμένων  (Αγίου Βαλεντίνου), η Πανσέληνος του Φεβρουαρίου χαρακτηρίζεται ως «Ψυχρή», με σκοπό να συμβάλει στο να παγώσουν συναισθήματα που έχουν γίνει πλέον ψυχοφθόρα, και σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, ώστε να παγώσουν αποφάσεις που στην συνέχεια ενδέχεται να αποδειχθούν λανθασμένες. Σε κάθε περίπτωση επομένως αυτό μας βγαίνει σε καλό.. καθώς μάλιστα Κυβερνήτης του Υδροχόου είναι ο Πλανήτης Κρόνος (ο γιατρός του χρόνου), όπως και ο Ουρανός, που φροντίζει πάντα «μετά την καταιγίδα να προβάλει το Ουράνιο Τόξο !!
>> Και κλείνει ο Ετήσιος Ηλιακός Κύκλος με τον Μάρτιο, που ήδη προαναφέρω. 

* * Ιδιαιτερότητες ~ τα Ολόγεμα Φεγγάρια μέσα στον ίδιο μήνα:

~ ~ Εκτός των παραπάνω, έχουμε και το Φαινόμενο «διπλά φεγγάρια», δηλαδή το 13ο φεγγάρι μέσα στο ίδιο έτος: 

* * Το Φαινόμενο Δίδυμα Φεγγάρια:  
Πρόκειται για σπάνιο Φαινόμενο όπου μέσα στον μήνα των Διδύμων έχουμε δύο Ολόγεμα Φεγγάρια. Φαινόμενο που συναντάμε σε μύθους, το οποίο έχει εμπνεύσει ζωγράφους – τραγουδοποιούς – ποιητές – σεναριογράφους κ.ά.
Εξετάζοντας το Φαινόμενο από την ρομαντική αστρολογική του πλευρά, σημαίνει πως όταν παρουσιάζεται, τότε έχουμε επανασυνδέσεις – δημιουργούνται νέα ζευγάρια – γίνονται προτάσεις γάμου – προκύπτουν μετά από μία φιλία φλογεροί έρωτες – αποκαλύπτονται αχαλίνωτες απιστίες – και γενικότερα έρχονται τα πάνω κάτω !!.
Επομένως, Δίδυμα Φεγγάρια ονομάζεται το Φαινόμενο μόνο όταν λαμβάνει χώρα μέσα στον μήνα του Αστερισμού των Διδύμων. Διαβάστε τον σχετικό μύθο:https://psychologyastrology.blogspot.com/2019/02/blog-post_94.html

* * Διπλά Ολόγεμα Φεγγάρια ~  σε κάθε άλλη περίπτωση:

       Στο Φαινόμενο Διπλά Φεγγάρια, δίνεται ονομασία στην δεύτερη Πανσέληνο μέσα στον ίδιο μήνα. Το Φαινόμενο είναι γνωστό ως «Blue Moon», αλλά αναλόγως με την εποχή που εμφανίζονται και τους χρωματισμούς τους (όπως φαίνονται από την Γή), δίνονται ακόμη περισσότερες ονομασίες όπως «Coοl Moon» Ψυχρή Πανσέληνος – «Gold Moon» Χρυσή Πανσέληνος – «Silver Moon» Λευκή Πανσέληνος – «Red Moo Κόκκινη Πανσέληνος – «Yellow Moon» Κίτρινη Πανσέληνος – «Green Moon» κ.ά.  ~ ~ Κλείνοντας συμπληρώνω πως δημοσιεύω ποικίλα άρθρα μου σχεδόν καθημερινά, αλλά προβλέψεις μου ΜΟΝΟ 2 ως 3 φορές τον μήνα. Και κάθε μήνα αναλύω τους συμβολισμούς του – τον Αστερισμό που τον εκπροσωπεί – τις επιρροές της Σελήνης κ.ά. με συμβουλές μου για το κάθε Ζώδιο χωριστά. 
 Και τέλος διευκρινίζω ότι δεν ασχολούμαι με την αστρολογία επαγγελματικά, παρότι δεν στερούμαι γνώσεων. Δεν είναι η κύρια ενασχόληση μου, οπότε έχω την επιλογή να δημοσιεύω τα σχετικά άρθρα μου σύμφωνα με όσα θεωρώ σημαντικά (κατά την κρίση μου), και σύμφωνα βεβαίως με την ευχέρεια του ελεύθερου χρόνου μου. Μάλιστα, δεν ακολουθώ την Δυτική Αστρολογία, καθότι έχω αρκετές αντιρρήσεις. Χρησιμοποιώ αρχαιοελληνική σύνθετη μέθοδο, άγνωστη για τους πολλούς, διότι δεν εξυπηρετεί εμπορικούς σκοπούς !!.

ΜΑΡΙΑΝΝΑ
*Σύμβουλος σχέσεων – Ψυχαναλύτρια, Ψυχοερευνήτρια*

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s